Hoe maak je een hanglamp schoon?

Misschien heb je ze ook wel in je huis: hanglampen. In de douche, in de (bij)keuken, of keuken. Bij het schoonmaken worden deze lampen vaak en gauw vergeten. Maar zeker belangrijk om ook deze mee te nemen tijdens de wekelijkse schoonmaak in je huis. Maar hoe maak je deze hanglampen nu schoon? Je kunt dit het beste doen met een microvezeldoek. En ook de binnenkant dien je mee te nemen. Natuurlijk moet je de ophanging ook niet vergeten. Daarmee bedoelen we de bevestiging, dus de snoeren, kettingen, touwen of haken. Met name wanneer deze in de keuken hangen worden ze snel vet en vuil. En daarbij worden de bevestigingen ook nog eens stoffig. Wil je van die vettige laag af? Maak dan een sopje met wat afwasmiddel!

Hoe stoffen kappen schoonmaken?

Sommige hanglampen hebben stoffen kappen. En je wilt natuurlijk niet dat het stof zich ophoopt op die kappen. Je kunt dit voorkomen middels enkele manieren. Met een droge, schone microvezeldoek kun je het stof er eenvoudig afwegen. Ook met een pluisrol of plakrol kun je het stof opvangen. Soms heeft het stof zich erg opgehoopt waardoor je met een roller of doek het er niet afkrijgt. In dat gevoel kun je de lampenkap eraf halen en een borstel op je stofzuigerslang zetten, om het vuil eraf te halen.

Vergeet de afzuigkap niet

Ook de lamp in je afzuigkap dien je niet te vergeten. En deze wordt vaak wel over het hoofd gezien. Veelal zit er een plastic kap omheen om de lamp te beschermen tegen spatvet. Deze kap maken de mensen vaak wel schoon, maar haal ook de kap er regelmatig af, om de binnenkant te reinigen. Je kunt een simpele vetreiniger gebruiken uit de winkel of een natuurlijke ontvetter zelf maken. Dit doe je met 500 ml warm water, 2 eetlepels zuiveringszout, 2 koffielepels vloeibare zeep of afwasmiddel, 20 druppels citroen etherische olie. Je doet alles in een spray flacon en schoonmaken maar!

Lampen in de badkamer

Het is tevens van belang de lampen in de badkamer mee te nemen. Deze zijn vaak lastig te reinigen. Wanneer er stoom door het douchen op de lampen komt komt er een soort dikke pasta op. Deze droogt op en is veelal lastig weg te halen. Je dient de lampen in de badkamer echt elke keer mee te nemen met de schoonmaak het liefst eenmaal per week. Wil je het glas van de wandverlichting (bijvoorbeeld uit de douche) reinigen? Je kunt het in de vaatwasser doen. Je kunt ze op het bovenste rek plaatsen en daarna de vaatwasser een hele cyclus laten draaien. Vette potten en pannen dien je hier niet bij te doen.

Inbouwverlichting

Het kan ook zijn dat je inbouwverlichting in je huis hebt. Wil je dit reinigen, verwijder dan de gloeilamp (zorg er uiteraard wel voor, dat deze afgekoeld is) en stof daarna de binnenkant af. Je dient dit wel voorzichtig te doen want je wilt niet dat er onderdelen losraken die je dan niet meer vastkrijgt. Naast inbouwverlichting hebben sommige mensen buis- en/of railverlichting. Deze dien je welke veertien dage af te stoffen. Dit kun je doen met een plumeau die uitschuifbaar is. Je moet niet alleen in, maar ook rondom de lampen afstoffen, zodat je eventuele spinnenwebben ook verwijdert. Tot slot: neem ook de verlichting buiten en bij de schuur mee!

Leave a Reply

Your email address will not be published.