Hoelahoep: een leuke manier om je spieren te trainen

De hoelahoep is niet alleen een trend onder kinderen, maar kan ook een goed alternatief zijn voor gewichtsverlies. Het accessoire wordt voor dit doel gebruikt omdat het op alle lichaamsregio’s werkt en de motorische coördinatie verbetert.

De activiteit verbrandt tot 600 calorieën in een training van een uur. Het verbetert ook de beweeglijkheid van de wervelkolom en de heupen, versterkt de buik en de bilspieren, en helpt de aërobe weerstand te verhogen. Als je het moeilijk vindt om te bewegen of als jouw gebruikelijke fysieke activiteiten je vervelen, kan het opnemen van de hoelahoep in jouw fitness routine een geweldige optie zijn!

Voordelen van trainen met een hoelahoep

De hoelahoep is een low intensity, non-impact oefening en kan gebruikt worden door alle leeftijden. Vooral voor mensen die niet gewend zijn om te trainen en willen beginnen met bewegen. Maar om de hoelahoep correct te gebruiken, moet je wel voorzichtig zijn. Wanneer je bijvoorbeeld het accessoire rond jouw middel draait, moet je het op een hoogte tussen jouw navel en jouw bekken houden.

Gebruik het juiste accessoire

De juiste uitrusting moet altijd door specialisten worden aangegeven. Voor beginners raden wij echter het gebruik van zwaardere modellen aan, met een minimumgewicht van 250 gram en een diameter van 25 mm.

We hebben het echter niet over die plastic, gewichtloze hoelahoepjes die je in kinderwinkels vindt, want die hebben geen goede aerodynamica. Bovendien kunt je uzelf blesseren door repetitieve bewegingen uit te voeren zonder de juiste belasting.

Voordelen van de hoelahoep voor het lichaam

1. Verstrakking van de taille en versteviging van de buik
De hoelahoep werkt niet alleen op je taille, maar ook op je hele buik, waardoor je buik strakker wordt. Bij de heen- en weergaande beweging van het accessoire werkt de buikstreek het hardst om de hoelahoep in evenwicht te houden, zodat de spieren sterker en gedefinieerd worden.

2. Verbrandt calorieën
Hoewel er verschillende oefeningen met de bogen bestaan, is de meest traditionele die waarbij de persoon hem rond het middel legt. Het heeft de minste impact en verbrandt ongeveer 100 calorieën per 30 minuten. Bij intensievere oefeningen waarbij de persoon tussen de hoelahoepels springt, verdubbelt het calorieverbruik meestal en zijn de voordelen groter.

3. Definieert de onderste spieren
Door tussen de hoepels te springen worden de spieren van de benen, billen en kuiten versterkt, waardoor ze na een tijdje oefenen gedefinieerd blijven. Dit gebeurt door de kracht die de benen uitoefenen om op de cirkels te balanceren.

4. Verbetert motorische coördinatie en fysieke conditie
Om de hoelahoep op je middel te laten balanceren zonder hem te laten vallen, is veel evenwicht en motorische coördinatie nodig om de bewegingen van het hele lichaam te combineren volgens de centrale as.

Stel je voor dat je je kracht concentreert op het midden van je lichaam. Het is moeilijk en vergt veel concentratie om in evenwicht te komen. Wanneer de oefening echter bestaat uit het springen tussen hoepels, is het de fysieke weerstand die wordt gestimuleerd.

Als je niet fysiek fit bent, maak je geen zorgen, het is slechts een kwestie van tijd. Na de eerste 15 minuten werkt de hoelahoep al als aërobe oefening en stimuleert het de hartslag en het fysieke uithoudingsvermogen.

Conclusie

Om te genieten van alle voordelen die de hoelahoep biedt, is het belangrijk aandacht te besteden aan de correcte uitvoering van de bewegingen. Je moet een rechte houding aannemen om het accessoire rond jouw middel in evenwicht te houden zonder jouw ruggengraat te overbelasten.

Hoewel het een eenvoudige activiteit lijkt, biedt hoelahoepen verschillende voordelen voor beoefenaars, zowel lichamelijk als emotioneel. Aangezien het een leuke activiteit is, is het mogelijk een vermindering van de stressniveaus waar te nemen en de stemming te verbeteren. Het is de moeite waard om dit accessoire in jouw fitness routine op te nemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.