Bedrijfsfitness voor werknemers: de voordelen

Sporten is gezond, daar is geen twijfel over mogelijk. Helaas is het voor sommige mensen lastig om de eerste stap richting de sportschool te zetten. De motivatie is niet aanwezig, of de persoon heeft geen zin om na een lange werkdag nog eens naar de sportschool te gaan. Gelukkig kun jij als werkgever jouw personeel een zetje in de juiste richting geven. Heb jij namelijk wel eens gedacht aan het invoeren van bedrijfsfitness? In dit artikel lees je wat de impact kan zijn van bedrijfsfitness op jouw onderneming.

Minder absentie door ziekte

Dankzij bedrijfsfitness krijg jij ook de medewerkers in beweging, die niet op eigen houtje naar de sportschool gaan. Bedrijfsfitness zorgt voor variatie en doorbreekt de standaard werkdag. Dit maakt het aantrekkelijk voor jouw personeel. Lichaamsbeweging versterkt het immuunsysteem, de kans dat jouw medewerkers griep of verkoudheid oplopen wordt dus een stukje kleiner. Daarnaast zal het ook nog eens de kans op diabetes, obesitas, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten verminderen. Uit onderzoek blijkt dat een sportende medewerker gemiddeld 6 dagen minder per jaar afwezig is. Op lange termijn ben je als werkgever minder ziektekosten kwijt, dit heeft uiteraard een positieve impact op de totale bedrijfskosten.

Medewerkers worden productiever door bedrijfsfitness

Een sportende medewerker verhoogt zijn uithoudingsvermogen, op die manier kunnen ze beter aan de eisen van hun functie voldoen. Tijdens een training stroomt er meer bloed naar de hersenen, dit vergroot het bewustzijn van de werknemer. Je zou denken dat je juist moe wordt van sporten, het geeft je echter energie. Zo krijg je te maken met werknemers die zich beter kunnen focussen op hun taken. Daarnaast zorgt bewegen voor meer creativiteit, jouw werknemers kunnen dus beter omgaan met lastige vraagstukken.

Een betere geestelijke gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat fitness niet alleen goed is voor ons lichaam, het heeft ook een positief effect op onze geestelijke gezondheid. Door regelmatig te sporten verklein je de kans dat je angstig of depressief wordt. Sporten schakelt de gedachte aan zorgen en problemen namelijk uit. Dit komt mede door de neurotransmitters die worden aangemaakt tijdens het sporten. Deze neurotransmitters worden serotonine, dopamine en noradrenaline genoemd. Het zijn hormonen die voor een goed gevoel zorgen. Zo stimuleert het onze emoties en stemming. Jouw werknemers worden dus stressbestendiger, dit heeft ook weer een positief effect op het teamverband binnen het bedrijf. Stress kan namelijk zorgen voor irritaties, dit kan een vervelend sneeuwbal effect opleveren.

Hoe jouw medewerkers stimuleren om aan bedrijfsfitness mee te doen?

Als werkgever moet je wel investeren in bedrijfsfitness, het is bijvoorbeeld verstandig om een speciale ruimte in te richten binnen het pand. Het geven van een vergoeding voor de sportschool is niet de juiste oplossing. Op deze manier moeten jouw werknemers het bedrijf tijdelijk verlaten, dit kost meet tijd. Bovendien zal het de medewerkers die uit zichzelf al niet naar de sportschool gingen niet stimuleren. Maak dus een budget vrij en bouw een sportschool binnen jouw eigen pand. Zo doen medewerkers gemakkelijker mee en heb je jouw medewerkers sneller terug op de werkvloer. Het vergroot ook de kans dat het personeel samen gaat sporten, dit heeft weer een positief effect op het teamverband.

Alle positieve effecten van bedrijfsfitness op een rijtje

  • Minder zieke werknemers.
  • Medewerkers worden productiever.
  • Het teamverband wordt versterkt.
  • Op lange termijn kun je de totale bedrijfskosten verminderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.