De balie van de gemeente bij u thuis. Doe hier aanvragen en spaar een rit naar het gemeentehuis.

Vrijwilligersverzekering

De provincie Limburg en de gemeente Overpelt bieden een gratis verzekering voor vrijwilligerswerk aan. De verzekering omvat de burgerlijke aansprakelijkheid, lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand.

 

 

Omschrijving

In Overpelt zetten heel wat vrijwilligers zich wekelijks of occasioneel in voor een sportclub, in een een jeugd- of volwassenenvereniging, in een buurtvereniging,… Het belang van dergelijke inzet wordt door niemand nog in twijfel getrokken.

 

Al deze mensen en organisaties verdienen onze waardering en steun zodat zij hun vrijwilligerswerk in de beste omstandigheden kunnen uitvoeren ook wanneer er eens iets fout loopt. Het spontane en losse karakter van vrijwilligerswerk doet ons gemakkelijk vergeten dat er schade kan optreden door een toevallige fout van een vrijwilliger waar de organisatie of hij zelf kan op aangesproken worden.

 

Een goede verzekering helpt organisaties en vrijwilligers om dit risico op te vangen. De meeste verenigingen en organisaties (vooral de grotere) die al langer met vrijwilligers werken, zijn tegenwoordig voldoende verzekerd tijdens hun activiteiten. De recente vrijwilligerswet legt hen ook een verzekeringsplicht op. Kleine initiatieven zijn daartoe niet verplicht. Zij zijn doorgaans minder goed of zelfs niet verzekerd.

 

 

Werkwijze

Vooral kleine, tijdelijke organisaties en eenmalige initiatieven kunnen gebruik maken van de vrijwilligersverzekering. Verenigingen die reeds een verzekering hebben, kunnen in bepaalde omstandigheden gebruik maken van dit initiatief voor activiteiten waarbij men sporadisch een beroep doet op extra vrijwilligers. Het is daarbij niet de bedoeling dat deze verzekering de jaarverzekering vervangt van de leden en vrijwilligers bij de gekende verenigingen.

 

Sedert 1 oktober 2007 kunnen Overpeltse verenigingen op een eenvoudige manier maximum 100 gratis vrijwilligersdagen aanvragen bij het verenigingsloket in CC Palethe. Eén vrijwilligersdag betekent een verzekering van één vrijwilliger voor één dag.

 

Meer info over de vrijwilligersverzekering krijg je hier.


Nuttige documenten

Klik hier om het aanvraagformulier voor de gratis vrijwilligersverzekering aan te vragen. Dit formulier breng je daarna ingevuld binnen bij het verenigingsloket.